Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 09 Noi. 2018, 15:20
0
2808

Se caută minim 50 de inițiative ale tinerilor pentru a fi susținute financiar în cadrul Com’ON Cluj-Napoca

Procesul participativ Com’ON Cluj-Napoca revine cu a treia ediție: minimum 50 de inițiative înscrise de grupuri informale de tineri vor fi finanțate de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și vor putea deveni în 2019, în urma votului comunității, proiecte concrete pentru un Cluj mai bun. Tinerii sunt așteptați să-și înscrie proiectele începând de vineri, 9 noiembrie și până în 15 decembrie. Participarea este deschisă oricărui grup format din cel puțin trei tineri care locuiesc în Cluj-Napoca, cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani. Nu există nici un fel de restricție cu privire la pregătire/experiență, sex, etnie etc.

t
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Sunt acceptate doar inițiative depuse în echipă. O echipă cu același nume și având în componență aceiași membri poate propune maximum cinci proiecte. O categorie specială în cadrul acestei ediții este constituită de inițiativele propuse de tineri cu oportunități reduse. Minimum cinci inițiative din această categorie vor fi finanțate.

Temele pe care tinerii le pot aborda în proiectele lor sunt diverse, sunt concentrate în jurul dezvoltării comunității și se încadrează în categoriile descrise în secțiunea Get UP for a common Cluj! de mai jos. Tinerii care vor avea nevoie vor beneficia de îndrumare din partea organizatorilor în conturarea și redactarea proiectelor. Inițiativele pot avea un buget maxim de 9.000 lei fiecare. Alocarea financiară din partea municipalității va fi de maximum 4.500 de lei pentru fiecare inițiativă. Dacă inițiativa are un buget mai mare de 4.500 lei este responsabilitatea grupului să asigure fondurile complementare peste această limită.

Tinerii pot să înscrie proiectele între 9 noiembrie 2018 și 15 decembrie 2018. Ulterior, ele vor fi votate online de întreaga comunitate clujeană, iar câștigătorii vor fi desemnați în funcție de numărul de voturi obținut. Voturile primite pentru inițiativele propuse de tineri cu oportunități reduse vor fi contabilizate separat. Inițiativele selectate prin procesul participativ de vot vor fi implementate în perioada mai-noiembrie 2019. Pentru a afla mai multe detalii despre înscriere, regulamentul integral al proiectului, eligibilitate, calendar de desfășurare și alte informații importante vă rugăm să vizitați website-ul oficial al proiectului. Calendarul etapelor ulterioare perioadei de propunere a inițiativelor se poate modifica. Orice astfel de modificare va fi anunțată prin intermediul website-ului menționat. Susținători și organizatori Proiectul Com’ON Cluj-Napoca este susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

„Tinerii sunt o resursă inestimabilă pentru orașul nostru. Com’ON Cluj-Napoca, proiect-moștenire al programului Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca 2015, a demonstrat că fiecare poate avea impact în comunitate, că tinerii pot propune și implementa inițiative de valoare în oraș. Susținem Grupul PONT în acest demers care completează excelent procesul de bugetare participativă de la Cluj”, spune Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Com’ON Cluj-Napoca `19 este o ediție derulată de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Prima ediție a Com’ON Cluj-Napoca, derulată în același an, a generat cifre impresionante: 248 grupuri informale au propus 437 de inițiative eligibile care au primit în procesul de vot un număr total de 48.609 voturi din partea a 18.782 persoane.

„Calitatea vieții unui oraș, pe termen lung, este influențată semnificativ și de atitudinea comunității, iar participarea publică este instrumentul potrivit pentru acest lucru. Com'ON Cluj-Napoca vrea să dovedească faptul că tinerii pot contribui la viața și dezvoltarea comunității clujene. Tinerii propun, iar comunitatea validează prin vot - astfel se creează încredere generalizată între diferitele categorii de vârstă ale societății. Acum propunem un UP, un nivel următor pentru Cluj, prin tineri. Ușa este deschisă, sunt curios să văd ce propune tânăra generație”, afirmă András Farkas, directorul strategic al Grupului PONT. Get UP for a Common Cluj! Com’ON Cluj-Napoca ’19 este construit în jurul conceptului UP, ce provine din cuvântul upgrade (a crește ceva la un standard mai ridicat, a dezvolta prin schimbarea sau adăugarea unor componente noi).

Activitățile eligibile pentru Com'ON Cluj-Napoca ’19 trebuie să se încadreze în viziunea conceptului UP și prioritățile enumerate. Fiecare inițiativă propusă poate opta pentru una sau mai multe categorii. • MEET-UP: înseamnă identificarea și activarea unor spații din Cluj precum și regândirea unor spații existente prin care acestea pot căpăta o altă funcțiune, chiar și temporară. • BRING-UP: înseamnă aducerea în atenția publică a unor teme, idei și inițiative ce aduc o noutate în viața comunitară clujeană, generează o dezbatere și schimb constructiv de opinii. Noutatea poate ține atât de subiect în sine cât și de abordarea folosită în implementare. • GREEN-UP: înseamnă abordarea provocărilor sustenabilității orașului și comunității locale din punct de vedere al mediului, respectiv relația omului cu natura. • GROW-UP: înseamnă inițiative ce abordează procesul de maturizare al membrilor comunității locale de la o vârstă fragedă, proces prin care devin cetățeni activi ai orașului. • UP-DATE: înseamnă aducerea laolaltă a Vechiului și Noului Cluj, care ține atât de patrimoniul cultural, natural, material sau imaterial, cât și de interacțiunea dintre membrii comunității tradiționale clujene și membrii comunităților formate prin intermediul comportamentului de oraș-magnet al municipiului care atrage tineri, investitori, turiști - atât din regiune și din țară, cât și de pe întreg continentul european. • CLOSE-UP: evidențierea și punerea sub lumina reflectoarelor a poveștilor individuale ce evidențiază diversitatea și multiculturalitatea orașului dar și interconectarea membrilor comunității tocmai prin aceste povești.

„Sloganul fiecărei ediții reprezintă, practic, un îndemn la o mobilizare generală pentru un Cluj mai bun, pentru un Cluj al tuturor. De fiecare dată însă în altă formă, pentru că și Clujul e mereu într-un alt stadiu de dezvoltare. Dacă în prima ediție mesajul a fost ”Do your SHARE for a common Cluj!”, iar harta Clujului din logo era văzută ca o frunză într-un copac, adică un element într-o rețea europeană de capitale de tineret, acum mesajul atinge alt nivel de comunicare. E ”Get UP for a common Cluj!”, iar harta Clujului se metamorfozează într-un fluture colorat, care indică zborul. Caracterele rămân aceleași, elementul grafic de bază – harta Clujului – rămâne același. Însă, vizual, logoul e dinamic, se transformă, se adaptează de la ediție la ediție, în funcție de concept, exact ca orașul, în urma inițiativelor implementate de la an la an”, explică Geanina Simion, Brand Strategist pentru Com`ON Cluj-Napoca.

Parteneriate cu organizațiile clujene

„Procesul Com`ON Cluj-Napoca `19 dorește să creeze parteneriate în vederea extinderii rețelei de tineri participanți. Ne bucurăm să avem deja ca și parteneri Federația Tinerilor din Cluj și Centrul Cultural Clujean”, precizează András Farkas.

„Inovația reprezintă un factor esențial în dezvoltarea unei comunități, iar proiectele care capacitează tinerii reprezintă o investiție în viitorul comunității. Com`ON Cluj reprezintă cu siguranță un exemplu de succes în care se îmbină perfect aceste lucruri”, declară Tudor Ogner, președintele Federației Tinerilor din Cluj.

”Ce-mi place cel mai mult la cei foarte tineri e că au certitudinea că totul e posibil. La Cluj avem norocul să fim un oraș care îi și încurajează să creadă asta și să se apuce de treabă, iar Com`ON Cluj are un mare merit în această privință, sprijinind în ultimii ani sute de tineri să ia inițiativă și să aducă un impact în comunitate. Le suntem recunoscători tinerilor pentru tot ce fac pentru Cluj și suntem bucuroși să îi sprijinim la rândul nostru”, spune Ștefan Teişanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Articole din aceeasi categorie
Marți, 23 aprilie, cei care se prezintă cu o carte la intrarea în Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca pot vizita obiectivul fără să mai plătească bilet.
06 Apr. 2019
10:05
0
Primarul Emil Boc a anunțat recent că bugetul din acest an al municipiului Cluj-Napoca va avea o pierdere de 20 de milioane de euro, lucru care va afecta proiectele de investiţii.
04 Apr. 2019
10:46
0
Miercuri, 3 martie, începând cu ora 10.00, va avea loc un nou exercițiu “Miercurea Alarmelor”, după cum au anunțat cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj,
03 Apr. 2019
10:09
0
De Ziua Jandarmeriei Române, în zona casinoului din Parcul Central din Cluj-Napoca va avea loc miercuri, 3 aprilie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Jandarmeriei mai multe manifestări dedicate acestui
02 Apr. 2019
12:24
2
Compania de Apă Someș SA a anunțat întreruperea furnizării apei potabile în mai multe zone ale municipiilor Cluj-Napoca și Dej.
02 Apr. 2019
10:04
0
Oficialii Primăriei Municipiului Cluj-Napoca au anunțat că miercuri, 3 aprilie, podul Porțelanului se va închide circulației, în vederea continuării lucrărilor demarate și pentru siguranța traficului
02 Apr. 2019
08:30
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide